Biohrana

bio hranaBiohrana oziroma biološko pridelana hrana je tista, ki se jo je v sodobnem svetu oprijela oznaka alternativa. Kaj sploh pomeni alternativa – neka druga možnost k obstoječi, ustaljeni praksi. Toda biohrana je pravzaprav izvorna hrana, predhodnica danes umetni pridelavi in predelavi hrane, ki izničuje naravno bogastvo vitaminov, mineralov ter siromaši hranilno vrednost pridelane hrane.

V času pomanjkanja, tudi zaradi naravnih ujm, ki so uničevala pridelke, so kmetom ponudili rešitev v obliki umetnih škropiv in drugih postopkov gojenja hrane in vzreje živali, ki so se vse bolj oddaljevali od biopredelave.

In ko smo tako iz biohrane prešli na nezdravo hrano, preveč obdelano, gensko vzgojeno, ne več naravno, je nekoč biohrana postala danes alternativa, h kateri se danes vračamo nazaj.

Biohrana je torej tista hrana, ki ohranja naravno prehransko bogastvo živila, je obdelana brez škodljivih kemikalij in konzervansov. Zaradi naravne pridelave in predelave težko konkurira ostali hrani, ki ima daljši rok trajanja. Vendar kdor ceni kakovost ter svoje zdravje, bo raje odštela kakšen evro več in si zase privoščil najboljše, kar ponuja narava.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *